Paneelstof

Shop paneelstoffen

PANEELSTOF; DE WAND WORDT AANGEKLEED

Een paneelstof wordt meestal gebruikt om een los paneel mee te bekleden. Maar natuurlijk kun je er ook een deel van een wand of een hele muur mee bekleden, wat nogal eens voorkomt als een interieurarchitect het voor het zeggen heeft. Zo heeft bijvoorbeeld Vyva Fabrics de Cork & Co Hickory, een prachtige paneelstof met de uitstraling van natuurlijke kurk. Alle Cork-collecties van dit merk hebben die fraaie look&feel.

Paneelstof wordt het meeste gebruikt voor projectinrichtingen, maar steeds meer zien we dat ook in een privé omgeving paneelstoffen prachtig gebruikt worden. Om een deel van de ruimte af te scheiden of om een deel van de wanden mee te bekleden. Merkmeubelstoffen heeft van meerdere merken paneelstof te koop in vele varianten en met uiteenlopende prachtige dessins. U kunt bij ons dus niet alleen luxe meubelstoffen kopen.

 

Wilt u een gericht advies over paneelstof? Neem gerust contact met ons op

PANEELSTOF IN HUIS

Het is nog niet heel gebruikelijk, maar gelukkig zien we steeds meer dat ook de particulier in zijn huis paneelstof toepast. Want daar liggen echt veel mogelijkheden. Je kunt een deel van de ruimte afscheiden door een of twee losse panelen te plaatsen tegen bestaande muren en die vervolgens te bekleden. De kinderen hebben dan bijvoorbeeld hun eigen speelhoek of het kan worden gebruikt als werkruimte. De Nemo van Gabriel is geschikt voor mensen die houden van een industriële look. De Vilano van De Ploeg daarentegen heeft een warme uitstraling; dat is een zuiver wollen paneelstof met een vervilte look. Maar ook het bekleden van een enkele muur in de kamer of de keuken geeft de ruimte een bijzondere en eigen uitstraling.

 

PANEELSTOF VOOR PROJECTINRICHTING

In de projectsfeer worden paneelstoffen al veel langer gebruikt. Met name voor het bekleden van wanden die afgescheiden werkplekken creëren zodat degene die daar werkt, minder last heeft van geluid en andere storende elementen rondom hem zoals stemmen en telefoongesprekken. Ultrafabrics heeft een prachtige collectie met paneelstoffen die uitstekend kunnen worden gebruikt voor uiteenlopende projecten. En de Brisa Mokume is een bijzonder mooi kunstleer die zowel op een bank in de wachtkamer of als wandbekleding prachtig tot zijn recht komt. Het is een trend dat de traditionele systeemwanden steeds meer (deels) vervangen worden door beklede wanden. Het bevordert een warme sfeer en het werkt geluiddempend. En er is veel keuze door een groot scala aan mogelijkheden, stoffen en dessins.

Paneelstof; voor projectinrichting en in huis

EIGENSCHAPPEN

Vanzelfsprekend voldoet een paneelstof aan de gewenste eigenschappen. De stof bezit een lichte elasticiteit om over een wand strak getrokken te kunnen worden. Vervolgens moet het weefsel of het materiaal geschikt zijn om tegenaan te kijken (het is ‘verticale’ bekleding) zowel qua structuur als qua dessin. Dat vraagt dus om andere dessins en/of weefsels. En het is belangrijk dat de stof het geluid dempt. Andere vereisten zijn dat de stof UV-bestendig en brandwerend is, wat met name belangrijk is als de stof in grote ruimtes wordt toegepast op scheidingswanden. Dan staat veiligheid voorop. Het onderhoud moet eenvoudig zijn, het is prettig als een wand met een vochtige doek kan worden afgenomen of geborsteld met een zachte stofzuigermond. Soms zijn paneelstoffen ook meubelstoffen en dan komen de gewenste eigenschappen van het materiaal overeen.

MATERIALEN

Er zijn paneelstoffen met opvallende weefsels in een wat grove structuur wat met name tegen een wand mooi uitkomt. Een mooi en voordelig voorbeeld is de Camira Cara, een stof met goede akoestische eigenschappen en met het EU Ecolabel gecertificeerd.

Maar er zijn paneelstoffen gemaakt van 100% wol, zoals de Kvadrat Divina Melange, die door een bijzonder verwerking een vervilt uiterlijk heeft gekregen. Er wordt ook vaak kunstleer ingezet, wat in vele gevallen bestaat uit 100% polyurethaan, zoals de Brisa Distressed van Ultrafabrics. Een ander fraai voorbeeld van een bijzonder materiaal zijn de Cork collecties van Vyva Fabrics. Met de uitstraling van natuurlijke kurk bestaat het materiaal uit katoen, polyester en polyurethaan. De stof is niet alleen innovatief, maar tevens flexibel, antistatisch, geluiddempend, vochtbestendig en veelzijdig. Dat geldt trouwens voor veel paneelstoffen.

Merkmeubelstoffen voor innoverende, hoogwaardige paneelstof

MOGELIJKHEDEN TE OVER MET PANEELSTOF

Een paneelstof wordt breed ingezet en inspireert tot het creëren van gedeeltelijk afgescheiden ruimtes binnen een grotere ruimte of maakt wanden en muren bijzonder door een eigen karakter. Het bekleden van wanden is gebruikelijk in grote hotels en kantoren; voor veel projecten zijn de voordelen bekend en wordt het vaak gebruikt. Maar gelukkig zien we de trend dat paneelstoffen tegenwoordig steeds meer ‘ontdekt’ worden door de particulier. Je kunt er warmte mee uitstralen of juist een industriële look neerzetten, een grote woonkamer een andere sfeer geven of de werkplek maken die je miste.