Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

VEELGESTELDE VRAGEN

Wat zijn de productgroepen die Merkmeubelstoffen voert?

Merkmeubelstoffen voert zes productgroepen: meubelstoffen, kunstleer, leer, outdoor, decoratiestoffen en paneelstoffen.

 

Biedt Merkmeubelstoffen meer voordelen dan altijd de laagste prijs?

Verzending is gratis in heel Nederland, België, Luxemburg én Duitsland

Bij een bestelling vanaf € 250,00 krijgt u een reinigingsset naar keuze cadeau.

Hogere afname = Meer korting: Bij iedere stofsoort hanteren wij een staffel; hoe meer u afneemt hoe lager de prijs die u betaald.

Voor de zakelijke klant gelden andere voorwaarden. Lees de Informatie zakelijke klant

 

Zijn alle producten op voorraad?

Het overgrote deel van onze producten kunnen wij leveren binnen 4 tot 6 werkdagen. Wij houden u per e-mail op de hoogte van de levertijd en u kunt hierover altijd, ook voordat u bestelt, contact met ons opnemen. U kunt de status van uw order volgen via Uw account.

 

Kun je altijd stalen aanvragen?

U kunt ongelimiteerd stalen bestellen. De kosten bedragen € 4,00 per staal. U ontvangt de gemaakte kosten voor de stalen als korting op u eerstvolgende bestelling tot een maximum van 5 stalen of € 20,00 op het totaalbedrag. Deze korting wordt verrekend middels een kortingscode die u ontvangt bij de bestelling van de stalen.

 

Kan ik mijn meubelen ook bij jullie laten stofferen?

Nee, dit is niet mogelijk. Wij kunnen u, indien gewenst, wel in contact brengen met een vakkundige meubelstoffeerder. Neem hiervoor contact op middels het contactformulier of e-mail, en vermeld duidelijk om wat voor meubel het gaat, hoeveel stuks en in welke omgeving u woont.

 

Hebben jullie een fysieke winkel?

Wij hebben geen fysieke winkel; u kunt onze producten alleen online bestellen.

 

Kan ik telefonisch contact opnemen?

Wij zijn voor onze klanten en voor iedereen die geïnteresseerd is in onze producten en de mogelijkheden, elke werkdag telefonisch te bereiken van 9:00 uur tot 17:00 uur.

Telefoonnummer +31 (0) 161 74 80 11

BESTELLEN, BETALING, VERZENDEN EN RETOURNEREN

Kan ik ook minder dan 1 meter bestellen? 

Het minimale aantal wat u kunt bestellen is 1 meter. Er zijn wel enkele uitzonderingen; bij sommige stofcollecties ligt de minimale afname hoger dan 1 meter. Indien dit het geval is, wordt dit duidelijk aangegeven bij de betreffende stofcollectie.

 

Kan ik ook stoffen bestellen die niet op de webshop aangeboden worden?

Dit is mogelijk. U kunt hiervoor het contactformulier invullen of een e-mail sturen. Vermeld hierbij duidelijk het merk, de stofnaam, het kleurnummer en eventueel het gewenste aantal meters. Mail uw aanvraag naar info@merkmeubelstoffen.nl

 

Welke betaalmethoden heeft Merkmeubelstoffen?

Wij bieden de volgende betaalmethoden aan: iDEAL, Bancontact, IBAN, PayPal, SOFORT, Mastercard, Visa, American Express, Klarna achteraf betalen en Op rekening.

Al onze betaalmethodes staan met een korte uitleg omschreven bij Klantenservice

 

Met welke maatschappijen verzendt Merkmeubelstoffen?

Wij maken gebruik van de diensten van PostNL.

 

Kan ik ook achteraf betalen?

U kunt gebruikmaken van onze achteraf betaalmethode Klarna en voor onze zakelijke klaten bieden wij de mogelijkeid tot betalen op rekening.

Alle informatie hierover vind u hier.

 

Zijn er verzendkosten?

Merkmeubelstoffen bezorgt gratis in heel Nederland, België, Luxemburg én Duitsland.

Alleen in Nederland kunt u kiezen voor ophalen bij een PostNL locatie of extra vroeg ophalen bij een PostNL locatie. Voor het extra vroeg ophalen bij een PostNL locatie wordt een toeslag gerekend, die wordt aangegeven bij het afrekenen.

Verzendkosten zakelijke klant zie pagina Informatie Zakelijke Klant.

 

Alleen zakelijke klanten kunnen de producten bij ons magazijn ophalen.

 

Kan ik ook vanuit andere landen in de wereld kopen bij Merkmeubelstoffen?

Klanten in België en Luxemburg kunnen direct in de webshop bestellen. Klanten die vanuit andere landen bij ons stoffen/producten willen bestellen, kunnen per e-mail of telefonisch contact met ons opnemen.

 

Zijn er meerdere bezorgmomenten mogelijk?

Alleen in Nederland kunt u kiezen voor het ophalen bij een PostNL locatie of het extra vroeg ophalen bij een PostNL locatie. Hiervoor wordt een toeslag gerekend, die wordt aangegeven bij het afrekenen.

 

Kan ik mijn bestelling volgen?

Ja, u ontvangt via een door ons toegestuurde e-mail de opdrachtbevestiging met een link waar u de status van uw bestelling kunt volgen.

 

Welke garantie is van kracht op de producten van Merkmeubelstoffen?

Voor alle artikelen die je bij ons koopt, geldt de wettelijke garantie.

Wettelijke garantie wil zeggen dat een product datgene is of moet doen wat de consument er in alle redelijkheid mag verwachten.

Voor sommige producten geldt ook een fabrieksgarantie. Deze garantie doet niets af aan de wettelijke garantie.

KLACHTEN

Hoe kan ik een klacht indienen?

Merkmeubelstoffen heeft service altijd hoog in het vaandel.

In het geval u een klacht wenst in te dienen over de producten, diensten of service van Merkmeubelstoffen vragen wij u gebruik te maken van het klachtenformulier. Het klachtenformulier voor zakelijke klanten vindt u hier.

U krijgt direct een ontvangstbevestiging als uw bericht succesvol door ons is ontvangen.

 

Binnen welke periode kan ik een antwoord verwachten?

Wij zullen u binnen 14 dagen voorzien van een inhoudelijk antwoord.

PRODUCTINFORMATIE MEUBELSTOFFEN

Wat is een natuurlijke stof?

Een natuurlijke stof is altijd gemaakt van 100% natuurlijk garen. Natuurlijke stoffen zijn onder andere: brandnetelvezel, hennep, jute, katoen, linnen, mohair, vlas, wol en zijde.

 

Wat is een synthetische stof?

Een synthetische stof is gemaakt van 100% synthetisch garen. Synthetische stoffen zijn onder andere: acryl, cradura, elastan, helanca, koolstofvezel, lenzing, nylon, netweave, polyamide, polyester, polyolefin, polypropeen, polypropyleen, rayon, staalvezel, Trevira CS, en viscose.

 

Wat is outdoor?

Wij verkopen een breed scala aan stoffen die geschikt zijn voor het bekleden van meubels die aan de buitenlucht worden blootgesteld, zoals in een tuin, de boot of een camper. Stoffen met een hoge lichtechtheid en uitermate weerbestendig. Niet alleen voor tuin- en bootmeubilair, maar ook voor meubels in binnenruimtes zoals in een serre waar eveneens dergelijke hoge eisen aan een stof worden gesteld.

 

Wanneer is een stof duurzaam?

Duurzame stoffen bestaan uit 100% natuurlijke vezels, of zijn vervaardigd uit 100% gerecycled materiaal. Stoffen die het EU Ecolabel of het Cradle to Cradle milieukeurmerk voeren, mogen eveneens duurzaam genoemd worden.

 

Wanneer is er sprake van een kleurverschil?

Er kunnen altijd fractionele kleurverschillen optreden en dat heeft te maken met het betreffende kleurbad. Maar de kleurverschillen zijn altijd minimaal. Vooral leerstalen geven slechts een indicatie van de betreffende kleur. De bestelde huid kan een lichte kleurafwijking vertonen met de kleurstaal die u heeft ontvangen.

 

Wat betekent vlamvertragend?

Als een stof de eigenschap vlamvertragend bezit, betekent dit dat het product, afhankelijk van het type brandnorm, niet direct in brand gaat bij aanraking met vuur. De vertraging zorgt ervoor dat er voldoende tijd is om in veiligheid te komen alvorens het product vlam vat. Vlamvertragend mag niet worden beschouwd als brandveilig. Indien u een certificaat wenst te ontvangen van één of meerdere brandnormen van een product kunt u dit aanvragen middels het contactformulier of per e-mail. Uitleg van de meest gebruikte brandnormen vindt u ook bij deze Veelgestelde vragen.

 

Wat is belangrijk om te weten over lichtechtheid?

Stoffen verkleuren onder invloed van zonlicht. De mate van verkleuring wordt bij een product uitgedrukt volgens de ISO-norm 105 met een getal tussen 1 en 8 waarbij 1 de laagste lichtechtheid en 8 de hoogste lichtechtheid aangeeft. Een lichtechtheid van 6 betekent in de praktijk dat de stof na ongeveer 2 jaar een lichte verkleuring kan gaan vertonen (als de stof niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht). Merkmeubelstoffen geeft de lichtechtheid in het filter aan met twee woorden: goed en zeer goed. Zo kunt u filteren op de door u gewenste kleurechtheid. Bij de informatie over een bepaalde stof wordt de norm aangegeven.

 

Wat is pilling?

Pilling of pluisvorming is het aan de oppervlakte draaien van uitstekende vezels tot kleine bolletjes. De mate waarin een stof neigt tot pillen is afhankelijk van de grondstof en de garenopbouw. De pilgevoeligheid wordt aangegeven met een getal tussen 1 en 5. Hierbij betekent een pilling van 1-2 veel pluisvorming, een pilling van 3 of 3-4 een lichte pluisvorming en een pilling van 4 of 4-5 geen pluisvorming. Merkmeubelstoffen hanteert in het filter: veel pluisvorming, lichte pluisvorming, vrijwel geen pluisvorming en geen pluisvorming.

PRODUCTINFORMATIE LEER

Wat is leer?

Leer is niet gemaakt, het is gegroeid. Het is een natuurproduct met unieke eigenschappen en nuances. Zoals alle natuurproducten wordt ook leer in de loop der jaren alleen maar mooier. Kleurnuances ontstaan doordat niet alle delen van de huid evenveel kleurstof opnemen. Het feit dat tijdens gebruik in het leer ruimtes en plooien kunnen ontstaan is geen negatieve eigenschap. Evenals dat een vol-aniline huid sporen van kruinen of kleine littekens kan bevatten. Dit zijn juist bevestigingen van de natuurlijke eigenschappen van het leer.

 

Welke leersoorten zijn er?

Er zijn gladde leersoorten: dat zijn semi-aniline leer, volnerf aniline leer, saddle leer, gepigmenteerd leer en leer met een wax of olie finish. Vervolgens zij er de ruwe leersoorten: nubuck, suède en vintage leer met een effect finish.

 

Wanneer is er sprake van een kleurverschil?

Er kunnen altijd kleurverschillen optreden en dat heeft te maken met het betreffende kleurbad. Vooral leerstalen geven slechts een indicatie van de betreffende kleur. De bestelde huid kan een lichte kleurafwijking vertonen met de kleurstaal die u heeft ontvangen.

PRODUCTINFORMATIE KUNSTLEER

Wat is kunstleer?

Kunstleer is een imitatie van leer wat bestaat uit een kunststof die aangebracht is op een drager van textiel. In de kunststof wordt een tekening en structuur gedrukt die lijkt op de structuur van leer. Kunstleer wordt veel toegepast op meubelen die een speciaal onderhoud nodig hebben, bijvoorbeeld voor intensief gebruik.

 

Wat zijn de voordelen van kunstleer?

 • Waterdicht;
 • UV bestendig;
 • Slijtvast;
 • Eenvoudig te reinigen;
 • Bacterie werend;
 • Zeewater bestendig;
 • Droogt niet uit;
 • Prijstechnisch interessant.

VAKTERMEN

Wat betekent Cradle-to-Cradle? 

De centrale gedachte van de filosofie achter Cradle-to-Cradle (wieg tot wieg), is dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander, volgend product. Het verschil met conventioneel hergebruik is dat er geen kwaliteitsverlies is en geen restproducten die alsnog gestort worden. Deze kringloop wordt bedoeld met het motto: ‘waste equals food’.

 

Wat betekent Oeko-Tex?

Oeko-Tex Standard 100 is een test- en certificeringssysteem voor textiel. De standaard richt zich op het beperken van het gebruik van schadelijke stoffen in relatie tot de gezondheid van de eindgebruiker.

Hoewel het label dus gericht is op gezondheidsaspecten van het textielproduct, hebben de richtlijnen voor het gebruik van schadelijke stoffen ook raakvlakken met de ecologische dimensie van duurzaamheid.

 

Wat is de betekenis van Mesh?

Mesh is een gaasdoek materiaal met een open structuur in het weefsel. Dit product wordt veel gebruikt als paneelstof of als zelfdragende stof voor een zitting of rug van een (bureau)stoel.

 

Wat betekent Martindale?

Martindale is een meetwijze om de slijtweerstand van een stof te bepalen. Hoe hoger de Martindale waarde hoe beter de slijtweerstand van een stof. De methode Martindale: met een slijtproef wordt nagegaan hoe snel bij vlakke weefsels draden doorslijten of bij poolweefsels kaal slijten optreedt. Er wordt met een wollen stof onder een zekere druk een wrijvende beweging over de teststof gemaakt. De naam ‘Martindale’ duidt op het apparaat dat voor deze internationaal erkende test wordt gebruikt. Het testresultaat wordt uitgedrukt in het aantal toeren dat het apparaat heeft gemaakt voordat maximaal drie draden zijn gebroken bij een weefsel, of zichtbare pooluitval optreedt bij een poolstof.

 • Decoratief gebruik: minder dan 6.000 Martindale
 • Licht gebruik: tussen 6.000 en 15.000 Martindale
 • Normaal gebruik: tussen 15.000 en 40.000 Martindale
 • Intensief gebruik: tussen 40.000 en 75.000 Martindale
 • Zeer intensief gebruik: meer dan 75.000 Martindale

 

Wat betekent Wyzenbeek?

Wyzenbeek is een meetwijze om de slijtweerstand van een stof te bepalen.

Methode Wyzenbeek: in een Wyzenbeek machine worden voor de test proefmonsters van de meubelstof strakgetrokken in een frame. Ze wrijven een andere goedgekeurde stof -als schuurmiddel- over de stof in de richting van schering en van inslag. Het aantal wrijvingen wordt geteld en vlak voordat de merkbare slijtage wordt waargenomen, wordt gestopt met de test. Het behaalde aantal wrijvingen wordt vermeld in de testresultaten.

 • Decoratief gebruik: minder dan 6.000 Wyzenbeek
 • Licht gebruik: tussen 6.000 en 15.000 Wyzenbeek
 • Normaal gebruik: tussen 15.000 en 40.000 Wyzenbeek
 • Intensief gebruik: tussen 40.000 en 75.000 Wyzenbeek
 • Zeer intensief gebruik: meer dan 75.000 Wyzenbeek

 

Wat betekent Flexes?

Dit is een meetwijze om de scheursterkte in leer te bepalen.

 

Wat zijn rapporterende stoffen?

Dat zijn stoffen met een terugkerend patroon. Merkmeubelstoffen geeft dat aan door middel van een tekeningetje met patroonrichtingen onder de productafbeelding op de productpagina. Tevens geven we zoveel mogelijk het complete patroon van de betreffende stof weer middels een patroonafbeelding.

 

Wat is een lengtepatroon? 

Een lengtepatroon is een patroon dat over de gehele lengte van de stof loopt; er is geen sprake van een zich herhalend (terugkerend) patroon.

 

ONDERHOUD

Hoe zijn de juiste onderhoudsproducten te vinden?

Merkmeubelstoffen verkoopt ook hoogwaardige onderhoudsproducten. Op de pagina Onderhoud/Informatie wordt u ingelicht en bij Onderhoud/Producten kunt u het product bestellen wat u nodig heeft voor uw stofsoort. Bij een bestelling vanaf € 250,00 krijgt u een reinigingsset cadeau.

MILIEUNORMEN

Waar staat LEED voor?

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) is een wereldwijd erkend systeem, dat wordt gebruikt om de duurzaamheid van producten vast te stellen. LEED is gebaseerd op de methodiek van de World Green Building Council.

 

Waar staat REACH voor?

REACH is een systeem voor registratie, evaluatie en toelating van chemische stoffen die in de Europese Unie geproduceerd of geïmporteerd worden. De naam ‘REACH’ betekent Registration, Evaluation and Authorization of Chemicals. De regelgeving hierover dateert van 18 december 2006, en is vanaf 1 juni 2007 van kracht geworden. Het doel van het REACH-systeem is het beheersen van de risico’s van chemische stoffen, zoals de risico’s op giframpen, brand en explosies, gezondheidsschade bij werknemers en consumenten, en schade aan het milieu.

 

Wat is het EU Ecolabel?

Het EU Ecolabel is het Europese milieukeurmerk voor non food producten en diensten, met als doel om duurzamere productie en consumptie te stimuleren. Het keurmerk is erkend door alle landen van de Europese Unie en door Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Producten en diensten met het EU Ecolabel zijn geproduceerd met een lagere milieubelasting van grondstoffen, energie, water, schadelijke stoffen, afval, verpakking.

 

Waar staat Greenguard voor?

Het GREENGUARD Certification Program is een programma waarin een producent zijn producten en materialen met een lage uitstoot vrijwillig door een derde laat testen. Om in aanmerking te komen voor GREENGUARD Indoor Air Quality Certification® worden producten en materialen regelmatig getest om er zeker van te zijn dat hun uitstoot voldoet aan de richtlijnen/normen voor de vervuiling van binnenlucht.

 

Waar staat Greenguard Gold voor?

Dit certificaat staat voor duurzame ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.

 

Waar staat Greenguard Children & Schools voor?

De Greenguard Children & Schools Certificatie staat voor strenge certificeringscriteria. Zij controleren veiligheidsfactoren die verantwoordelijk zijn voor gevoelige personen (zoals kinderen en ouderen) en zorgt ervoor dat een product aanvaardbaar is voor gebruik in omgevingen zoals scholen en de gezondheidszorg.

 

Waar staat Greenguard Air voor?

Producten met het Greenguard Air certificaat zijn duurzaam geproduceerd en dusdanig vrij van schadelijke stoffen, dat de luchtkwaliteit en daarmee het welzijn van alle medewerkers op kantoren en overige publieke ruimtes gewaarborgd zijn. Alle producten die dit certificaat dragen, vallen binnen strenge limieten aan chemische stoffen, waarmee de fabrikant alle groene en duurzame claims waar kan maken.

 

Waar staat GIGA voor?

GIGA staat voor ‘Green Ideas Green Actions’. Deze organisatie helpt architecten en ontwerpers met het specificeren van materialen voor gezondere projecten. Producten die vanwege hun milieuvriendelijkheid en criteria kunnen variëren van biologische afbreekbaar en gerecycled tot de sociale verantwoordelijkheid van de fabrikant. Camira is GIGA gekwalificeerd vanwege haar milieuvriendelijke textielproducties.

 

Waar staat Wools of New Zealand voor?

Wools of New Zealand is een verkoop-en marketingorganisatie die beheerd wordt door verschillende Nieuw-Zeelandse schapenboeren.

Zij zien toe op de kwaliteit van wollen tapijten. Tapijten met het Wools of New Zealand label hebben verschillende tests inzake kleurvastheid en duurzaamheid ondergaan. Ook moet 80 procent van het gebruikte materiaal Nieuw-Zeelandse wol zijn. Zij promoten en informeren over de voordelen van wol.