05-12-2023

De verschillen tussen kunstleer en echt leer

Tegenwoordig is het verschil lastig meer te zien. Kunstleer lijkt namelijk enorm veel op echt leer. In dit blog gaan we in op de verschillen tussen echt leer en kunstleer. Hoe herken je de verschillen en waar moet je rekening mee houden?

Hoe herken je echt leer?

Echte kenners zullen echt leer snel herkennen. Door te kijken naar de volgende punten leer jij het ook herkennen:

  • Geur: echt leer heeft een kenmerkende leergeur, terwijl kunstleer naar plastic kan ruiken.
  • Textuur: echt leer heeft een natuurlijkere textuur
  • Warmte: echt leer voelt warmer aan terwijl kunstleer koeler aanvoelt
  • Waterabsorptie: echt leer kan water absorberen, kunstleer stoot water af
  • Prijs: echt leer is over het algemeen duurder dan kunstleer

Verschillen in onderhoud

De verschillende soorten bekleding moeten ook anders onderhouden worden.

 

Schoonmaken:

  • Echt leer: speciale lederreinigers nodig
  • Kunstleer: kan worden gereinigd met een natte doek

Conditioneren:

  • Echt leer: vereist regelmatige conditionering om uitdroging en barsten te voorkomen
  • Kunstleer: heeft geen conditionering nodig

De voor- en nadelen van echt leer

Voordelen:

Echt leer gaat over het algemeen langer mee. Daarnaast is de stof soepel en elastisch. Echt leer geeft ook vaak een authentieker gevoel dan kunstleer.

 

Nadelen:

Kunstleer is gevoeliger voor geuren dan kunstleer. Daarnaast kan echt leer ook slapper worden na verloop van tijd. Echt leer is ook gevoeliger voor vlekken dan kunstleer.

 

De voor- en nadelen van kunstleer

Voordelen:

Kunstleer is allereerst natuurlijk diervriendelijker dan echt leer. Daarnaast is het kunstleer enorm onderhoudsvriendelijk. Kunstleer laat geen vocht door en is makkelijk schoon te maken. Kunstleer is vaak ook goedkoper dan echt leer.

Nadelen:

De nadelen van kunstleer is dat het iets ‘goedkoper’ kan ogen dan echt leer. Het materiaal voelt ook anders aan dan echt leer. Kunstleer is ook gevoeliger voor slijtage dan echt leer, waardoor dit eerder aan vervanging toe is. 

Verschillende soorten leer

Gedekverfd leer

Dit leer heeft een gepigmenteerde toplaag, waardoor de huidtextuur minder zichtbaar is. Het is duurzaam maar gevoelig voor verkleuring door zonlicht.

 

Semi-aniline leer

Vergelijkbaar met gedekverfd leer, maar met een dunnere afwerklaag. Dit leer behoudt een natuurlijker uiterlijk.

 

Vol-aniline leer

Visueel aantrekkelijk, maar zonder beschermlaag. Binnen enkele weken kan het vuil worden en onherstelbaar beschadigd raken. Niet aanbevolen voor intensief gebruikte meubels.

 

Splitleer

De onderste laag van het leer, voorzien van een verflaag en kunstmatig aangebrachte nerf. Minder sterk dan bovenlaag leer.

 

Pull-up leer

Gecreëerd door leervezels te persen tussen doeklagen, meestal van splitlederkwaliteit. Het leer wordt geverfd en beschermd door een transparante laag. Vouwen kunnen kleurverandering veroorzaken, maar warmte kan de oorspronkelijke kleur herstellen (pull-up).

 

Over kunstleer

Kunstleer, ook wel kunstleder, imitatieleer, SKAI of PU genoemd, imiteert de eigenschappen van echt leer. Het is gemaakt door een kunststof laag aan te brengen op een textieldrager, waarna er een lederachtige structuur op wordt gedrukt.

Sommige moderne kunstleren, gemaakt van polyurethaan met een microporeuze structuur, ademen en lijken sterk op echt leer. Anderen, meestal gemaakt van PVC of een mix van PVC en polyurethaan, nemen geen vocht op.