onderhoud en reiniging van meubelstoffen

Goed onderhoud verlengt de levensduur en verhoogt het woongenot van onze producten en dus van uw gestoffeerde zitmeubilair. Meubelstoffen laten zich in de regel uitstekend onderhouden en reinigen. Maar de toepassing van daarvoor geschikte onderhouds- en reinigingsproducten met de juiste chemische samenstelling is belangrijk voor het succes van het onderhoud en de reiniging, evenals de manier of methode waarop het betreffende middel wordt ingezet. Onderhoud? U vindt alle informatie op deze pagina of neem contact met ons op Merkmeubelstoffen heeft op deze website een uitgebreide shop met onderhouds- en reinigingsproducten van de merken James, LCK, Puratex, Sedicur en Keralux.

mooie meubelstoffen vragen om de juiste reinigingsproducten

De fabrikanten voor reinigingsproducten waarmee wij samenwerken testen hun vlekkenmiddelen en professionele onderhoudsproducten in eigen laboratoria op allerlei soorten merken meubelstof en bekleding op kleur- en materiaalbestendigheid.

de 'vlekkenlijn'

U kunt met al uw specifieke vragen over onderhoud en/of reiniging van uw meubelstoffen op werkdagen terecht bij de specialisten op dit gebied door te bellen met de ‘vlekkenlijn’. BEL VOOR DE PRODUCTEN VAN JAMES MET HET NUMMER: +31 (0)77 327 8000 BEL VOOR DE PRODUCTEN VAN LCK, PURATEX, SEDICUR EN KERALUX MET HET NUMMER: +31 (0)571 270 327

dagelijks onderhoud

Meubelstoffen hebben de eigenschap dat ze stof verbergen, zodat meubels er altijd stofvrij uitzien. Daardoor kan het voorkomen dat onderhoud wordt vergeten of uitgesteld. Het is echter belangrijk dat u uw gestoffeerde meubel regelmatig stofzuigt. Gebruik hiervoor het mondstuk dat bedoeld is voor meubels en zorg ervoor dat dit geen uitsteeksels bevat, die in de stof kunnen blijven haken. Strijk voorzichtig en bij stoffen met een pool, altijd met de vleug mee. Het doel van deze reiniging is het verwijderen van -slijtage veroorzakende- vuildeeltjes, zoals zand.

periodiek onderhoud

Het grootste probleem op meubelstof geeft huidvet. Deze vervuilingen manifesteren zich met name op de armleuningen, hoofdsteunen en het zitvlak. Een grauwe of vettige plek wordt daar langzaam zichtbaar. Huidvetten laten zich uitstekend verwijderen door toepassing van daarvoor bestemde producten. Spray wat van het juiste product op een droge badstof doek en wrijf hiermee in rustige lange halen over de vervuilde vlakken.

groot onderhoud

Neem contact op met Merkmeubelstoffen indien u uw stoel of bank in zijn geheel professioneel wilt laten reinigen. Wij kunnen u een SWTM gecertificeerd bedrijf aanraden, die de reiniging zal uitvoeren. Filter in de shop wat u wenst, en u komt bij de onderhouds- en reinigingsproducten die kunnen worden toegepast op uw meubelstof.

onderhoud en reiniging van leer

Leer is een prachtig natuurproduct. In de meubelindustrie worden voornamelijk de huiden van runderen, maar ook die van schapen en kalveren verwerkt tot meubelleer. Dit gebeurt bij een looierij (looien=conserveren). In een tijdsbestek van ongeveer 3 weken wordt een huid geconserveerd, gevet, gekleurd en afgewerkt. Hierna worden de leerhuiden doorverkocht en verwerkt tot o.a. meubelen. Zoals u kunt opmerken zijn er niet veel verschillende leersoorten, maar wel veel verschillende leertypen. Bij het onderscheiden van meubelleer kun je ook beter spreken van de verschillende leertypen (op basis van afwerking en gericht op onderhoud en reiniging). Alle leersoorten hebben regelmatig een onderhoud- en reinigingsbeurt nodig. Dat betekent dat leren meubels af en toe afgeborsteld of voorzichtig afgezogen moeten worden. Om uw leren meubel lang mooi te houden is het belangrijk dat u deze beschermt tegen direct zonlicht. Leer droogt anders uit en verliest zijn kleur.

gebruikstips voor leer

Zonlicht: Leer kan verkleuren in direct zonlicht. U kunt dit beter vermijden. Warmtebron: Een leren bankstel kan uitdrogen als het naast een warmtebron wordt geplaatst. Warmtebronnen in de directe nabijheid van een leren bank of fauteuil hebben ook invloed op de kleur. Vlak bij een centrale verwarming of kachel kan een leren meubel onder invloed van de warmte fletser worden. Uitdroging: Droge lucht kan leer uitdrogen. Het is daarom belangrijk om de luchtvochtigheid in de kamer op peil te houden met waterverdampers. Dat is niet alleen beter voor het leer, maar ook prettiger en gezonder voor de mens! Plooivorming: Bij dagelijks gebruik van een leren zitmeubel is plooivorming in armleggers, zit- en rugkussens gebruikelijk. Daardoor verandert ook het uiterlijk van het zitmeubel. Het gaat er ‘gebruikt’ uitzien. Dat is heel normaal. Het hoort bij de eigenschap van leer en maakt het leer eigenlijk mooier. Chemicaliën: in haarlak, gel, nagellak, lijm en andere vluchtige producten zit aceton. Als één druppeltje hiervan op het leer komt, zit je met een onherstelbare beschadiging. Leer is voor alle chemicaliën erg gevoelig. Wanneer een vlek in een leren meubel is getrokken, behandel deze het beste met zeep zonder loogzout en gekookt water. Het is belangrijk dat het leer van naad tot naad behandeld wordt, dus niet alleen de vlek. Was het leer na reiniging goed uit met water, zodat er geen zeepresten achterblijven. Behandeling ruw- of nubuckleer: wrijf het leer regelmatig in met een leerreinigingsmiddel en leercrème. Naast afborstelen en stofzuigen moet leer regelmatig met een reinigingsdoek voor ruwleer worden verzorgd en gereinigd. Gebruik voor dit leer alleen sprays die speciaal bedoeld zijn voor ruw- of nubuckleer. Hoe sneller vlekken worden behandeld, hoe groter de kans dat ze volledig verdwijnen.

tips voor vloeibare vlekken in leer

Bier, fruitsap, cola, sterke drank, urine en wijn: Onmiddellijk met keukenpapier of handdoek opdeppen, niet wrijven. Behandelen met gedestilleerd water en laten drogen. Eventueel herhalen en met zeep zonder loogzout behandelen. Steeds van naad tot naad wassen, niet alleen de vlek uitwassen. Boter, vet, zalf, en chocolade: Alle resten met de stompe kant van een mes voorzichtig van het leer verwijderen. Vervolgens met keukenpapier/-doek schoonmaken en met gedestilleerd water afwassen. Het in het leer achterblijvende vet kan niet volledig worden verwijderd. De vetvlek werkt er zich, door de luchtdoorlatendheid van het leer, zelf uit. Bloed, viltstift, krasse, balpen, nagellak, zweet en inkt: Deze vlekken en veranderingen kunnen alleen door specialisten goed worden verwijderd. Of bel met de vlekkenlijn.

onderhoud en reiniging van kunstleer

Reinig kunstleer met een speciale, leren zeem of een zachte doek, zodat vuil (zoals zand en stof) uw schoonmaakpogingen niet in de weg zitten. Zet kunstleer niet in te fel zonlicht, want kunstleer kan verkleuren. Behalve als de lichtechtheid groot is. Zonlicht tast de weekmaker in gedekverfd leer aan, wat barstjes in de laklaag geeft. Hou daarom de vochtigheidsgraad van de kamer rond de 60%. Reinig het materiaal twee tot vier keer per jaar met een door ons aanbevolen onderhoudsproduct. Zo houdt u kunstleer in een goede staat en blijft het langer mooi. Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen (gespen en ritssluitingen) en hou kinderen en huisdieren (nagels) in de gaten. Zij kunnen het materiaal onherstelbaar beschadigen. Wij raden de reinigingsproducten aan die wij in onze shop verkopen. Op die plaatsen die intensief gebruikt worden, dient u extra zorg aan het onderhoud te besteden. Gebruik nooit onderhoudsmiddelen voor echt leer op kunstleer. Er zijn speciaal geschikte onderhoudsmiddelen voor kunstleer verkrijgbaar in onze shop voor onderhouds- en reinigingsproducten.